Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 50 g
jaja 2 sztuki
mleko 1,5 szklanki
cukier 2 łyżki
rodzynki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Gdy drożdże wyrosną wlać do miski z mąką resztą ciepłego mleka, dodać jajka sól, rodzynki i drożdże. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być dość rzadkie). Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie nakładać łyżką ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna156 06.05.2014 22:17
uwielbiam...
mysza75 03.03.2014 12:21
Bardzo dobre racuchy:-)
IZABELA29 26.11.2013 07:33
kto ich nie lubi ?
ben-ka 19.11.2013 10:41
Uwielbiam racuchy!
anemon 01.11.2013 20:36
Drożdżowe racuchy są najsmaczniejsze.
Malinka 02.05.2013 19:29
Dawno już takich nie jadłam, a wiem, że są przepyszne!
Iwusia 14.04.2013 20:59
uwielbiam takie racuszki
monisia1977 04.11.2012 07:43
dobre
miroslawa 04.11.2012 04:35
super, a jak wyglądają
treonina 04.11.2012 00:24
A co robisz z rodzynkami, które są podane w składnikach? Mieszasz z surowym ciastem czy sypiesz na wierzch?
justys759 03.11.2012 23:52
pycha taki smak z dzieciństwa się przypomina
Zdzisław 03.11.2012 23:45
ale kolacja smaczna dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak