Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna graham 350 g
mąka żytnia 100 g
mąka kukurydziana 50 g
otręby pszenne 50 g
płatki owsiane 50 g
siemię lniane 2 łyżki
sól 1/2 łyżki
cukier 1 łyżka
drożdże 50 g
włoszczyzna suszona 1 łyżka drobna
sok z kapusty kiszonej 2 łyżki
olej do posmarowania blaszki
otręby owsiane do posypania blaszki
woda 1/2 (ciepła)
purée ziemniaczane 2 płatki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach

Kroki postępowania

1
Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier i łyżkę mąki - wymieszać i pozostawić do czasu, aż zaczyn ruszy.
Krok 1 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
2
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną graham, mąkę żytnią, mąkę kukurydzianą, sól, len, drobniutką włoszczyznę suszoną, płatki ziemniaczane.
Krok 2 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
3
Rozrobione drożdże wlać do miski z suchymi składnikami.
Krok 3 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
4
Wymieszać łyżką tylko do połączenia - chlebka nie trzeba mozolnie wyrabiać :)
Krok 4 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
5
Ciasto nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
6
odgazować delikatnie i przełożyć do dużej formy keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami owsianymi.
Wierzch spryskać wodą i także posypać otrębami.
Ponownie pozostawić do podrośnięcia.
Krok 6 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
7
Piekarnik nagrzać do 250*C, a tuż przed włożeniem formy spryskać wodą, aby zaparował.
Zaraz po wstawieniu ciasta zmniejszyć temperaturę do 230*C i piec ok.50-55 minut.
Krok 7 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
8
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz, nie otwierając drzwiczek, na 10 minut.
Krok 8 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto
9
Wyjąć upieczony bochenek na kratkę i pozostawić przynajmniej na godzinę do przestygnięcia, zanim zostanie pokrojony.
Krok 9 - Chleb mieszany z lnem i płatkami owsianymi - na drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 02.11.2012 22:33
Nie ma to jak domowy chlebek.
Katarzyna87 02.11.2012 21:16
mniam
zolzica 02.11.2012 21:01
Fajny chlebek, szczególnie podobała mi się ta suszona włoszczyzna w nim :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak