Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z masą białą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1 szklanka
jajko 6 sztuk
mąka 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mleko 2% 1/2 litra
budyń waniliowy
śmietana kremowa 30% 1/2 litra
bakalie
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z masą białą

Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut. Ciasto przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania)
Na mleku ugotować budyń i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodając 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklani wody. Połączyć z przestudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać. Do masy dodane są jeszcze pokrojone orzechy i czekolada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika1968 03.11.2012 15:54
A ile cukru do śmietany ?
monika1968 02.11.2012 20:36
Pycha
Kasnaj 02.11.2012 18:57
super
Joanna46 02.11.2012 17:52
Ładnie się prezentuje.
sara1 02.11.2012 15:25
wygląda fantastycznie
daria2911 02.11.2012 14:55
pychota
Cukiereczek13 02.11.2012 14:41
pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak