Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała zupa krem z łuszczakami

4.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki średnie KREM - 5 sztuk
seler korzeniowy niezbyt duży 1/4 sztuki
por (biała część) 5 cm
śmietanka słodka gęsta kilka łyżeczek
sól do smaku:
Pieprz biały mielony Prymat
ziele angielskie
lubczyk świeży 1 gałązka
łuszczak zmienny kapelusze GRZYBY - 2 szklanki
masło 2 łyżki
por - jasnozielona część 5-8 cm
sól do smaku:
Szczypiorek cienki posiekany 3 łyżi
bulion warzywny 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Biała zupa krem z łuszczakami

Kroki postępowania

1
ziemniaki i selera (kawałek m/w wielkości jednego ziemniaka) obrałam, opłukałam i pokroiłam w niedużą kostkę. Zalałam w garnku bulionem tylko tyle żeby warzywa były przykryte. Ugotowałam do miękkości dodając jeszcze posiekany kawałeczek pora, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i małą gałązkę lubczyku. Gdy warzywa były zupełnie miękkie wyłowiłam przyprawy a gorącą zupę zmiksowałam. Doprawiłam ją do smaku solą, białym pieprzem i dodałam śmietaną - już nie gotowałam. W/g mnie zupa powinna być gęsta, ale można ją sobie nieco rozrzedzić odrobiną bulionu wedle własnego uznania.
Krok 1 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
2
Gdy warzywa były zupełnie miękkie wyłowiłam przyprawy a gorącą zupę zmiksowałam. Doprawiłam ją do smaku solą, białym pieprzem i dodałam śmietaną - już nie gotowałam. W/g mnie zupa powinna być gęsta, ale można ją sobie nieco rozrzedzić odrobiną bulionu wedle własnego uznania.
Krok 2 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
3
Kapelusze łuszczaka oczyściłam i przepłukałam - trzonki nie nadają się do użycia bo są łykowate. Małe sztuki zostawiłam w całości a większe poprzekrawałam na ćwiartki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam grzyby, smażyłam mieszając aż odparowała woda...
Krok 3 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
4
dodałam drobno posiekanego pora, jeszcze chwilkę razem smażyłam po czym doprawiłam solą, pieprzem oraz papryką
Krok 4 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
5
Na talerze nalewałam gorącą zupę - krem i do każdej porcji dokładałam po trochu smażonych grzybków. Posypałam posiekanym cienkim szczypiorkiem.
Krok 5 - Biała zupa krem z łuszczakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 12.02.2017 09:26
uwielbiam cudowna
Beata73 18.11.2015 08:45
uwielbiam wszystko z grzybami
gosia561 14.04.2014 14:32
coś zupełnie nowego
cukiereczek 03.04.2014 17:37
bardzo sycące
Kejti 19.02.2014 23:54
Przyznaję,rewelacyjny przepis,nigdy nie przyrządzałam łuszczaków.
SmacznaPyza 23.11.2013 19:26
cieszę się bo pyszna była
dwa pokoje z kuchnią 23.11.2013 08:57
podoba mi się ta zupka
SmacznaPyza 01.07.2013 10:53
to gatunek bardzo smacznych grzybów jadalnych, zajrzyj do jakiegoś atlasu grzybów pod hasło "łuszczak zmienny", może się czegoś nauczysz :)
Smaczna_B 29.06.2013 15:54
a co to za łuszczaki?pierwsze słyszę!
artur7 17.01.2013 16:44
fajna zupka
Monika58 17.11.2012 10:20
smakowita
Anna133 05.11.2012 15:55
ciekawe danie , w życiu takich grzybów nie jadłam
aginaa 30.10.2012 07:53
jak ja zazdroszcze twoim domownikom :)
Katarzyna/kate1980 24.10.2012 23:24
jak zwykle wygląda przepięknie
wojtek5 24.10.2012 11:57
pycha
Patrycja25 24.10.2012 11:50
dobre
Konczi 24.10.2012 11:19
Ciekawy przepis
aisoglam 24.10.2012 10:30
Bardzo apetycznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak