Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowy gulasz z kurczaka z dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby 200 g
pierś z kurczaka duża 2 szt
woda 1 l
śmietana 30% 0,75 szklanki
sól
pieprz
masło do smażenia
oliwa 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
natka pietruszki
dynia 500 g
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy gulasz z kurczaka z dynią

Kroki postępowania

1
Grzyby kroimy w kostkę i zalewamy wodą, gotujemy wywar. Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Piersi solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek, oliwę, mąkę i dokładnie mieszamy.
Na łyżce masła podsmażamy dynię przez ok 5 min., wyjmujemy z garnka. W tym samym garnku, na łyżce masła, podsmażamy cebulę (nie rumienimy), dodajemy piersi z kurczaka i chwilę smażymy.
Krok 1 - Grzybowy gulasz z kurczaka z dynią foto
2
Do podsmażonych piersi wlewamy gorący wywar grzybowy i dusimy wszystko na małym ogniu przez ok 40 min. Dodać podsmażoną dynię i dusić razem ok. 5 min.
Krok 2 - Grzybowy gulasz z kurczaka z dynią foto
3
Do potrawy dodajemy śmietankę (wcześniej zahartowaną kilkoma łyżkami wywaru) i wszystko razem gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aby sos zgęstniał, doprawiamy do smaku. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Krok 3 - Grzybowy gulasz z kurczaka z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.01.2013 00:51
super przepis
Renata22 28.10.2012 22:44
z grzybami super sprawa ;) musi być pycha!
emeslive 28.10.2012 21:39
Fajny przepis, podoba mi się te danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak