Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Zdarzyło mi się robić koperkową na zwykłej kostce i smakowała wyśmienicie. Ale najlepsiejsza na świecie jest na bulionie z cielęciny, włoszczyźnie, cebulce..
No ale załóżmy, że bulion już macie. Choćby ten z kostki. Zabieracie się więc za koperek. Umyty starannie siekacie go drobniutko, zaczynając od części najbliżej korzonków, tej grubej. Tak mniej więcej do połowy. Posiekany koperek podsmażacie minutkę lub dwie na maśle. Dodajecie do gorącego bulionu. Odstawiacie garnek z ognia.
Śmietanę mieszacie z mąką. Aby śmietana się nie zważyła, "hartujecie" ją . W tym celu wlewacie do mieszaniny mąki ze śmietaną łyżkę gorącej zupy. Mieszacie. Następnie wlewacie jeszcze trochę gorącej zupy,znowu mieszacie, no i wlewacie mieszaninę do zupy. Zagotowujecie zupę raz jeszcze. Odstawiacie na moment, dzięki czemu smaki się połączą, a sami wówczas siekacie pozostały koperek drobniutko. Dodajecie go do zupy, mieszacie. I to wszystko.
No i jeszcze lane kluski, które to w połączeniu z koperkową stanowią mistrzostwo świata. Przepis na nie znajdziecie w mojej księdze przepisów