Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
śmietana 150 ml
podgrzybki 70 dkg
masło 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
Ziele angielskie mielone Prymat do smaku
woda 0,5 (do kaszy)
rzepa 1 (biała)
ser gouda 250 g
kasza krakowska (gryczana) 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej

Kroki postępowania

1
Podgrzybki umyć i pokroić w paski. Wrzucić na patelnię dodać 50 g masła i chwilę dusić. Posolić. Dodać do smaku ziele angielskie i wrzucić liście laurowe. Po kilku minutach podlać szklanką wody(jeśli grzyby puściły mało własnego sosu to trzeba dać półtorej szklanki wody)i gotować 10 minut.
Krok 1 - Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej foto
2
Kaszkę krakowską wrzucić na gotującą wodę(pół litra). Posolić. Dodać 20 g masła i mieszając chwilę gotować- kiedy kasza wciągnie wodę wyłączyć.
Krok 2 - Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej foto
3
Wymieszać kaszę z ugotowanymi grzybami,wcześniej wyjąć z grzybów liście laurowe. Dodać śmietanę.
Krok 3 - Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej foto
4
Dodać startą białą rzepę( jeśli jest mała to dwie rzepy), dodać ser żółty i dwa rozbełtane jajka. Wymieszać wszystkie składniki razem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałka muszkatołową.
Krok 4 - Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej foto
5
Wlać masę do natłuszczonej i wysypanej kaszką krakowską formy.
Podana ilość jest duża- mnie wyszło jedna forma prezentowana na zdjęciu i jedna płaska szklana 25 cm jak na tartę.
Krok 5 - Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej foto
6
Piec w temperaturze 200 stopni około godziny(aż kasza spęcznieje i przysmak będzie miał zwartą konsystencję).
Podawać na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany a na zimno na przykład z brusznicami lub żurawiną.
Krok 6 - Grzybowy przysmak z kaszki krakowskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 15.04.2014 10:58
zachęcający przepis
Grażyna13 06.04.2014 16:17
Jaki pyszny pomysł :)
IZABELA29 22.02.2013 10:54
a ja z daleka nie czytając przepisu myślałam,że to babka a to takie cudo ...
Anna169Hosz 12.11.2012 09:59
Polecam bardzo smaczne i wszechstronne: mąż jadł na gorąco z sosem grzybowym a wieczorem odgrzewane na masełku, ja wolałam na gorąco z żurawiną a potem na zimno jak pasztet.
jozefinach 02.11.2012 09:44
Piękne danie.
MAR3STA 29.10.2012 23:14
piękne grzybki i jeszcze lepsze danie z nich przyrządzone;)
smakoszek 27.10.2012 20:12
niesamowicie pysznie wygląda
czekoladka_m 27.10.2012 20:03
Wygląda bardzo kusząco:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak