Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Palacinki z ricottą i brzoskwinią od Hamrocyka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
mleko 250 ml
masło 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt.
szczypta soli
ser ricotta 250 ml
likier tiramisu 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 op.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt.
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Palacinki z ricottą i brzoskwinią od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Palacinki to słowackie naleśniki .
Masło roztopić . Mleko wlać do miski ,dodać mąkę i jajka oraz cukier wanilinowy , wlać roztopione masło i szczyptę soli zmiksować odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.Następnie na wysmarowaną patelnie wlewać ciasto na cienkie naleśniki i piec z obu stron na rumiano.
Krok 1 - Palacinki z ricottą i brzoskwinią od Hamrocyka foto
2
Ser przełożyć do miseczki dodać likier oraz cukier puder , dokładnie wymieszać .
Krok 2 - Palacinki z ricottą i brzoskwinią od Hamrocyka foto
3
Farszem smarować plaski i zawinąć w kopertę
Krok 3 - Palacinki z ricottą i brzoskwinią od Hamrocyka foto
4
Brzoskwinie połówki razem z sokiem przełożyć do garnka , mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody i zalac nią gotujące się brzoskwinie .Chwilkę pogotować delikatnie mieszając.
Krok 4 - Palacinki z ricottą i brzoskwinią od Hamrocyka foto
5
Na palacinkę nakładać po połówce brzoskwini oraz polać łyżką kisielu
Krok 5 - Palacinki z ricottą i brzoskwinią od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 20.11.2012 15:50
pysznosci
Beatris 27.10.2012 22:57
To ja poproszę porcyjkę.
Kuchareczka2 27.10.2012 19:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak