Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Torcik" grzybowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
grzyby leśne ok. 1 kg
cebula 1 duża sztuka
masło 150 gram
serek topiony śmietankowy 300 gram
majonez ok. 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
twaróg 4 czubate ( z czosnkiem)
rydze ok. 10 (marynowane)

Przepis i sposób przygotowania na: "Torcik" grzybowy

Kroki postępowania

1
2 jajka wbić do miseczki, roztrzepać je, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - "Torcik" grzybowy foto
2
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na niego jajka i rozlać je na brzegi. Smażyć na małym ogniu nie mieszając.
Krok 2 - "Torcik" grzybowy foto
3
Jak jajka prawie całkowicie się zetną, omlecik przewrócić na drugą stronę i smażyć dalej jeszcze kilka sekund. Usmażony omlecik przełożyć na talerz.
Krok 3 - "Torcik" grzybowy foto
4
W ten sam sposób z reszty jajek usmażyć jeszcze 4 omleciki. Przestudzić je.
Krok 4 - "Torcik" grzybowy foto
5
Grzyby (użyłam mieszanki leśnych grzybów: koźlarzy, prawdziwków, kurek) oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Usmażyć je.
Krok 5 - "Torcik" grzybowy foto
6
Jak płyn z grzybów całkowicie odparuje, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Smażyć dalej jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. Usmażone grzyby przestudzić.
Krok 6 - "Torcik" grzybowy foto
7
Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić.
Krok 7 - "Torcik" grzybowy foto
8
100 gram masła dokładnie utrzeć z serkiem topionym.
Krok 8 - "Torcik" grzybowy foto
9
Dodać do tego grzyby i cebulę, dokładnie wymieszać.
Krok 9 - "Torcik" grzybowy foto
10
Jeden omlecik posmarować 1/3 przygotowanej masy grzybowej. Przykryć go drugim omlecikiem, posmarować połową pozostałej masy. Przykryć trzecim omlecikiem, posmarować resztą masy. Przykryć czwartym omlecikiem.
Krok 10 - "Torcik" grzybowy foto
11
Resztę masła dokładnie utrzeć z serkiem czosnkowym.
Krok 11 - "Torcik" grzybowy foto
12
Masą posmarować czwarty omlecik.
Krok 12 - "Torcik" grzybowy foto
13
Rydze odsączyć z zalewy, rozłożyć na masie z serkiem czosnkowym.
Krok 13 - "Torcik" grzybowy foto
14
Przykryć ostatnim omlecikiem, lekko docisnąć. Torcik dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 14 - "Torcik" grzybowy foto
15
Boki i wierzch schłodzonego torcika posmarować majonezem.
Krok 15 - "Torcik" grzybowy foto
16
Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Posypać nią boki torcika. Wierzch dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam sałaty, pomidora, rzodkiewki, suszonej żurawiny, suszonych moreli i smażonych w panierce, ostudzonych rydzów.
Krok 16 - "Torcik" grzybowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 31.01.2014 16:39
ależ to musiało być pyszne!! :)
ONY_za_kare 05.12.2013 10:48
rewelacja!!
Sroczka 11.01.2013 23:40
Po prostu cudny jest ten torcik.
Magda24 01.01.2013 19:53
dowód na to, że tort nie musi być słodki
M. Monroe 17.11.2012 11:43
ciekawy przepis - zaiste !
zolzica 14.11.2012 23:14
o jakie to ładne :)
Beata61 14.11.2012 21:32
wspaniały pomysł! :)
MAR3STA 30.10.2012 01:03
ekstra torcik
MAR3STA 30.10.2012 01:02
ekstra torcik
Katarzyna/kate1980 28.10.2012 23:08
prześliczny
aginaa 28.10.2012 18:47
fajny pomysł
Wacław 28.10.2012 09:59
bardzo piękny i smaczny ten torcik,rewelacja :)
babajaga1969 26.10.2012 21:27
wspaniale!!!!!! Tyle pięknych zdjęć dodałaś, że już w połowie przeglądania chciało mi się zjeść te pyszności.Super pomysł i szacun dla Twojej pracy.
SmacznaPyza 26.10.2012 14:58
bardzo mi się coś takiego podoba :)
Poison1988 26.10.2012 14:49
Pierwsze widzę :) świetnie to wygląda :) Aż mam ochotę sama spróbować :)
Joannasz3190 26.10.2012 14:33
Rewelacja! :)
Ola1984 26.10.2012 14:14
Piękny :)
monisia1977 26.10.2012 12:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak