Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrolowane wieprzowe polędwiczki z podgrzybkami i mąką orzechową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 2 średnia
podgrzybki 40 dag
śmietana 30% 150 ml
mąka orzechowa 2 łyżka czubata
cebula 1 mała
masło klarowane 1 łyżka
olej rzepakowy
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zrolowane wieprzowe polędwiczki z podgrzybkami i mąką orzechową

Kroki postępowania

1
Podgrzybki czyścimy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy grzyby i smażymy 2-3 minuty. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut, odstawiamy do przestudzenia. Polędwiczki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy wzdłuż głęboko na całej długości, zaczynając od środka, aby otrzymać jeden płat mięsa.
Krok 1 - Zrolowane wieprzowe polędwiczki z podgrzybkami i mąką orzechową foto
2
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na 3/4 powierzchni układamy warstwę grzybów i rolujemy polędwiczki.
Krok 2 - Zrolowane wieprzowe polędwiczki z podgrzybkami i mąką orzechową foto
3
Związujemy sznurkiem lub białą nitką. Roladki podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Gdy polędwiczki lekko przestygną, usuwamy sznurki.
Krok 3 - Zrolowane wieprzowe polędwiczki z podgrzybkami i mąką orzechową foto
4
Na drugą patelnię wrzucamy pozostałe podduszone grzyby z cebulką i od razu podlewamy je śmietaną. Smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut, aby nieco zredukować ilość sosu. Wsypujemy mąkę orzechową (a więc zmielone orzechy arachidowe), doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy polędwiczki wieprzowe i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Zrolowane wieprzowe polędwiczki z podgrzybkami i mąką orzechową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 30.10.2012 00:53
znakomite danie
pacpaw 24.10.2012 18:49
ładna polędwiczkę dostałaś
Katarzyna/kate1980 20.10.2012 21:54
super
Agnieszka_B 20.10.2012 15:16
Przepis bardzo ciekawy, a mięsko zapowiada się bardzo apetycznie :)
adelajda 18.10.2012 07:05
ależ apetyczne !
caffee_tea 17.10.2012 21:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak