Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa brokułowa z selerem naciowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki tylne z kurczaka 2
marchew 2 duże
pietruszka 2 duże
woda 3 litry
brokuł 1 sztuka
seler naciowy 6 gałązek
por (biała część) 1
sól 1 łyżka
seler korzeniowy 20 dag
makaron świderki 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 małe listki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
kwaśna śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa brokułowa z selerem naciowym

Kroki postępowania

1
Ugotuj rosół, który będzie stanowił bazę zupy. Do dużego garnka wlej 3 litry zimnej wody, włóż ćwiartki kurczaka i obrane: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera korzeniowego, biały kawałek pora, liście laurowe, ziarna pieprzu. Wsyp płaską łyżkę soli. Zagotuj, odszumuj i gotuj dalej przez godzinę.
Krok 1 - Zupa brokułowa z selerem naciowym foto
2
Z tak otrzymanego rosołu odlej do mniejszego garnka 1,5 litra, a resztę schowaj do lodówki - będzie z niej baza do innej zupy :)
Do czystego rosołu dodaj drobne różyczki brokuła i pokrojony w centymetrowe kawałki seler naciowy.
Kiedy całość się zagotuje dodaj makaron świderki.
Krok 2 - Zupa brokułowa z selerem naciowym foto
3
Kiedy makaron będzie już miękki możesz dodać pokrojoną marchew i pietruszkę z rosołu.
Krok 3 - Zupa brokułowa z selerem naciowym foto
4
Następnie w szklance rozrób śmietanę z 2 łyżkami zupy i wlej ją do garnka. Gotowe :)
Krok 4 - Zupa brokułowa z selerem naciowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 06.10.2013 17:33
Z chęcią bym spróbowała :)
Kate131 22.12.2012 09:43
bardzo dobra zupka
Bernadeta1 21.10.2012 13:27
pychota
Zdzisław 17.10.2012 20:21
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak