Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśne mieszki.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 60 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 1 łyzka
masło 1 łyzka
bulion 1 szkl.
śmietana 1-2 łyzki
mąka 1 łyzka
żółtko jajek 1 szt
grzyby leśne 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Leśne mieszki.

Schab po umyciu i osuszeniu kroimy na 5 plastrów.Każdy bardzo cienko rozbijamy tłuczkiem,najlepiej z użyciem folii.Mięso solimy i pieprzymy.
Grzyby lesne-ja użyłam prawdziwki,podgrzybki,kozaki i kraśniaki/ przebieramy,myjemy i siekamy.Czosnek i cebulę obieramy,czosnek przeciskamy przez praskę na patelnię,cebulę kroimy w kosteczke i też wkładamy na patelnię.Wlewamy olej+masło i smażymy -dodając pokrojone grzyby,które posypujemy solą oraz pieprzem. 1/3 grzybów zostawiamy na patelni,a pozostałe przekładamy do miseczki,dodajemy żółtko,mieszamy i dzielimy na 5 części.Każdą porcję wykładamy na rozbity schab,formując mieszki,które związujemy u góry nicią bawełnianą.
Gotowe mieszki układamy w naczyniu żaroodpornym,wlewamy bulion i pieczemy ok.25-30 minut w tem.180-190 ztopni.
Po upieczeniu część wywaru wlewamy na patelnię,gdzie zostały grzyby,doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką - zagotowujemy i podajemy z mieszkami.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.01.2014 10:41
bardzo fajne
Wafelek2601 06.07.2013 12:49
fajna potrawa
kate.500 03.06.2013 22:03
pyszne jedzonko
anemon 05.11.2012 22:47
Trochę się spóźniłyśmy z tym grzybobraniem, ale do lasu zawsze można się umówić i wybrać. Choćby po to by "złapać wenę". Mieszki super.
Wacław 23.10.2012 09:51
świetny pomysł na połączenie mięska z grzybkami
barbara11561 21.10.2012 09:23
pysznie wyglądają :)
misia53 21.10.2012 00:50
hehe... to może więcej nas się wybierze na te grzybki ...ja ostatnio mam zaległości , moze jakaś wena mnie nawiedzi po takim grzybobraniu
anemon 19.10.2012 21:21
Może i ja się wybiorę do lasu, grzybów na pewno nie zauważę, a może choć coś ciekawego wymyślę do ugotowania. A na poważnie, to świetny pomysł, bardzo efektowny, na specjalne okazje.
IZABELA29 19.10.2012 10:07
dobra wena w tym lesie
ben-ka 18.10.2012 09:35
:)tak Misiu,chodzę po lesie i wymyślam przepisy.
misia53 17.10.2012 11:39
Beniu , chyba ten las dodaje ci takiej weny ...pomysł bombowy !
caralajna 17.10.2012 10:25
bardzo smaczny przepis
IZABELA29 17.10.2012 10:01
apetyczne jedzonko...
alaaa 16.10.2012 18:36
palce lizać,już sobie wyobrażam ten smak i zapach
pacpaw 16.10.2012 18:26
wezmę kawał mieszka i zobaczę co w nim mieszka :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak