Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
margaryna
proszek do pieczenia
śmietana
cukier puder
budyń śmietankowy
jajko
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

Kroki postępowania

1
1 kg jabłek
250 g margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 %
2 żółtka,
1 jajko,
2 op. budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka

Przygotowujemy potrzebne składniki.
Krok 1 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
2
W misce zagniatamy ciasto z mąki, margaryny , cukru pudru i jajek oraz ze śmietany i proszku do pieczenia.
Krok 2 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
3
Ciasto dzielimy na pół.
Wałkujemy jedną część na podsypanej mąką stolnicy na placek o wymiarach 25x 30 cm.
Krok 3 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
4
Przenosimy go na wałku do wyłożonej folią aluminiową blaszki.
Nakłuwamy ciasto widelcem po całej jego powierzchni.
Krok 4 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
5
Reszte ciasta zawijamy ściśle w folię aluminiową i schładzamy w lodówce bądż w zamrażalniku.
Chłodzone w zamrażalniku lepiej się ściera.
Krok 5 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
6
Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Krok 6 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
7
Wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce.
Krok 7 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
8
Z proszku budyniowego i mleka gotujemy gęsty budyń.
Krok 8 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
9
Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę jabłek.
Krok 9 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
10
Wyciągamy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce jarzynowej na budyń.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.
Krok 10 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto
11
Po upieczeniu studzimy 30 minut.
Krok 11 - Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 24.01.2014 20:52
Apetyczna.
misia53 27.04.2013 10:33
jak ja lubie szarlotki
Kuchareczka2 21.04.2013 17:34
wygląda bardzo smakowicie
Grazyna0211 18.03.2013 15:57
bardzo smaczne ciasto
pacpaw 10.02.2013 19:52
z takim przepisem nawet taki niedzielny cukiernik jak ja da radę upiec pyszną szarlotkę
alaaa 11.12.2012 21:32
tak nie próbowałam,może wypróbuję
caralajna 24.10.2012 05:38
bardzo lubię to ciasto, mniam
edyta44 23.10.2012 22:46
pychotka
Sylwia26 22.10.2012 17:31
pyszności :)
V_kuchareczka 22.10.2012 17:26
super
czekoladka_m 22.10.2012 17:02
Smaki dzieciństwa;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak