Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
mała marchewka 1 sztuka
zielony groszek 100 g
zielona fasolka szparagowa 100 g
makaron udon 200 g
sos rybny 2 łyżki
miód 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 2 łyżki
ocet ryżowy 2 łyżki
brązowy cukier 1 łyżka
olej do smażenia 4 łyżki
dynia 100 g
imbir starty 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron Udon z kurczakiem i warzywami

1. Makaron Udon przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy w ciepłe miejsce. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i wkładamy do marynaty przygotowanej z sosu rybnego, miodu, czosnku, imbiru, soku z cytryny, octu ryżowego i brązowego cukru.
2. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, dynię obieramy w i strugamy w cienkie wiórki (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw).
3. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Dodajemy kawałki kurczaka razem z marynatą i smażymy przez 3 minuty. Następnie do woka dokładamy marchewkę i dynię, smażymy przez 2 minuty. Zwiększamy ogień i dokładamy zielony groszek oraz fasolkę.
4. Gdy fasolka lekko zmięknie do woka dodajemy makaron. Całość dokładanie mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i podajemy natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 25.02.2014 20:30
pyszne danie
Grazyna0211 06.11.2012 19:30
bardzo lubię makaron udon a z takimi dodatkami napewno świetnie smakuje
uqash24 31.10.2012 18:03
pysznie wygląda i brzmi :)
Piotr-21 22.10.2012 12:46
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak