Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokoski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
margaryna 150 g
cukier kryształ 30 dag
jajko 6
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
margaryna 50 g
woda 2 łyżki
wiórki kokosowe 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kokoski

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy z 20dag cukru. Margarynę 150g rozpuszczamy, ostudzamy. do margaryny Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z białkami. Blachę smarujemy tłuszczem i wyścielamy pergaminem. Wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180stopni, na 35minut.Następnie biszkopt kroimy w kwadraty.
Krok 1 - Kokoski foto
2
Do garnka dodajemy 50g margaryny, 10dag cukru, kakao i wodę. Wstawiamy na mały ogień i od czasu do czasu mieszamy. Około 5minut gotujemy. Przelewamy polewę do miseczki.
Krok 2 - Kokoski foto
3
Kwadraty moczymy w polewie z każdej strony.
Krok 3 - Kokoski foto
4
Następnie wsypujemy wiórki kokosowe na talerzyk i obtaczamy kwadraty w wiórkach z każdej strony.
Krok 4 - Kokoski foto
5
Obsypane kokoski wykładamy na tacy i wkładamy do lodówki na 20minut.
Smacznego!
Krok 5 - Kokoski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.11.2012 00:36
bardzo je lubię i często robię
rjustysia 20.10.2012 11:51
w moim domu nazywamy je kudłaczami:) są przepyszne :)
Agnieszka91 13.10.2012 13:21
uwielbiam
daria2911 13.10.2012 13:17
też takie robię, pycha
Lemon 13.10.2012 12:58
pyszne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak