Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb owsiany na sodzie i maślance

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 70 g
mąka graham 250 g
miód 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
maślanka 150 ml
olej 2 łyżki
jajko 2
siemię lniane 1 łyżka
otręby owsiane 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb owsiany na sodzie i maślance

Zmiksować olej, maślankę, miód i jajka.
Połączyć mąkę pełnoziarnistą z płatkami owsianymi i otrębami oraz solą, sodą i lnem.
Wlać płynną masę do suchych składników i wymieszać mikserem lub mątewką.
Foremkę keksową posmarować olejem i wysypać otrębami lub płatkami owsianymi - wlać ciasto.
Piec 45-55 minut w temperaturze 170-180*C.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Pozostawić do ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.10.2012 13:49
Można też upiec w malutkiej tortownicy, jak ja tym razem - wtedy czas pieczenia zmniejsza się o jakieś 10 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak