Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI I WARZYW NA OSTRO

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 kg.
marchew 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuki
cebula 3 sztuki
czosnek 5 ząbków
ziemniaki 3 sztuki
rosół warzywny 1 litr
olej roślinny 4 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
sól do smaku
pietruszka zielona 3 łyżki
jogurt grecki 5 łyżek
pestki dyni 5 łyżek
papryka mielona 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżeczka
papryczka chili 0,5 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI I WARZYW NA OSTRO

Dynię i resztę warzyw oczyścić, obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni z odrobiną oleju po kolei podsmażyć warzywa (potem przekładać do większego garnka z gotującym się bulionem), gotować do miękkości wraz z chilli, ziołami, sosem sojowym,papryką mieloną (wszystkimi przyprawami). Na koniec dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu.

Wszystko potraktować blenderem tak by zupa stała się aksamitnie gładka (proponuję odlać do garnuszka troszkę płynu z zupy przed blendowaniem, później jeśli zupa będzie za gęsta zawsze możemy go dolać).

Dorzucamy posiekaną pietruszkę.

Na innej patelni (suchej) prażymy pestki słonecznika lub dyni.

Zupę przed podaniem ozdabiamy kleksem z jogurtu naturalnego, posypujemy uprażonym słonecznikiem/ dynią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak