Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba z jabłkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka ziemniaczana 100 g
cukier puder 100 g
margaryna 100 g
jajko 3
orzechy włoskie 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Baba z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Szukujemy składniki. Odważamy mąkę ,cukier puder, orzechy i mąkę ziemniaczaną .
Krok 1 - Baba z jabłkiem foto
2
Odważamy margarynę .Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki .Nacinamy delikatnie po powierzchni owoców.
Krok 2 - Baba z jabłkiem foto
3
Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę .
Krok 3 - Baba z jabłkiem foto
4
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą mase.
Krok 4 - Baba z jabłkiem foto
5
Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Krok 5 - Baba z jabłkiem foto
6
Obrane orzechy z łupinek wsypujemy do pojemnika do rozdrabniania.
Krok 6 - Baba z jabłkiem foto
7
Rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
Krok 7 - Baba z jabłkiem foto
8
Wsypujemy orzechy do piany z białek.
Krok 8 - Baba z jabłkiem foto
9
Mieszamy delikatnie.
Krok 9 - Baba z jabłkiem foto
10
Dodajemy pianę z orzechami do ciasta .
Miksujemy na najniższych obrotach.
Krok 10 - Baba z jabłkiem foto
11
Formę - tortownice wykładamy folią aluminiową i smarujemy margaryną.
Posypujemy bułką tartą.
Przekładamy ciasto.
Jest dość gęste więc wierzch wyrównujemy zmoczoną w wodzie łóżką .
Krok 11 - Baba z jabłkiem foto
12
Jabłka układamy na powierzchni ciasta lekko je wciskając do środka.
Krok 12 - Baba z jabłkiem foto
13
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.
Krok 13 - Baba z jabłkiem foto
14
Pyszne do kawki w każdy dzień .
Krok 14 - Baba z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 26.06.2014 13:50
ładna ta babka ,tak wyrosnieta ;-)
Sarenka 24.06.2013 07:44
Lubię takie babeczki, a Twoja wygląda pięknie! (:
czekoladka_m 21.06.2013 16:55
Piękni wygląda;)
Ada-Gaba 20.05.2013 07:04
piękna i z pewnością pyszna
Wafelek2601 24.10.2012 09:03
Pyszne ciasto
olkaaa 17.10.2012 08:51
bardzo fajna
Aleksandraa 16.10.2012 20:35
świetna
caralajna 16.10.2012 11:36
pięknie wyszła
Wacław 16.10.2012 09:52
zgadzam się,swietna ta baba !
edyta44 15.10.2012 20:40
super baba
anemon 15.10.2012 07:50
Świetnie się prezentuje, poczatkowo myślałam, że to drożdżowa baba. Bardzo jesienna babka.
sylwia / sytofala 14.10.2012 23:40
dobra baba nie jest zła
Beatris 14.10.2012 22:19
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek.
Rafał10 14.10.2012 21:10
idealny przepisik :) uwielbiam taki skład :)
-Natka- 14.10.2012 21:03
efekt końcowy jest super! pięknie się prezentuje!
alaaa 14.10.2012 20:01
piękna ta baba
Konczi 14.10.2012 19:29
mniam
Mati3 14.10.2012 19:12
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak