Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z kapustą kiszoną i pieczarkami
Jajka roztrzepać, dodać do zaczynu razem ze stopionym i ochłodzonym masłem, dodać mąkę z solą i wyrobić jednolite ciasto.
Z ciasta uformować kulkę, posypać mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą, dodać kapustę i przyprawy - dusić do miękkości.
Na końcu dodać wyciśnięty czosnek.
Farsz pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki średniej wielkości, rozciągnąć na placuszek, nałożyć ostudzone nadzienie (najlepiej przygotować farsz poprzedniego dnia) i zlepić, formując podłużną bułeczkę.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 170*C.