Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne włoskie Tiramisu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty 1 paczka
jajko 6 sztuka
cukier 8 łyżka
śmietanka kremowa 250 ml
serek mascarpone 500 g
kawa 4 łyżeczka
rum 4 łyżka
kakao 3 łyżka
czekolada 1/2 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne włoskie Tiramisu

Kroki postępowania

1
Zaparzyć kawę niewielką ilością wody, a następnie po wystudzeniu wymieszać ją z rumem. Biszkopty moczymy w kawie z rumem i układamy na blaszce.
Krok 1 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
2
Oddzielić białka od żółtek, dodać po 4 łyżki cukru i ubić. Utrzeć Mascarpone dodając po łyżce ubite żółtka.
Krok 2 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
3
Ubić śmietanę i wraz z białkami powoli dodawać do wcześniej powstałej masy. Całość dobrze ręcznie wymieszać.
Krok 3 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
4
Wyłoży połowę przygotowanej masy na biszkopty i posypać czekoladą oraz kakao. Ułożyć kolejną warstwę z biszkoptów.
Krok 4 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
5
Pozostałą masę wyłożyć na biszkopty i ponownie posypać czekoladą z kakao.
Smacznego!
Krok 5 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 07.10.2012 11:26
lubię tiramisu
SmacznaPyza 07.10.2012 10:18
znów piszesz "tradycyjne" a robisz po swojemu - do włoskiego tiramisu używa się podłużnych, specjalnych biszkoptów. Do nasączenia kawę miesza się z likierem amaretto a nie rumem...
ilovebake 07.10.2012 10:15
uwielbiam :)
Katarzyna47 07.10.2012 09:26
Świetny przepis.
miroslawa 07.10.2012 06:50
pycha
elficzna 07.10.2012 00:17
wspaniałe...mmm marzzenie
Zdzisław 06.10.2012 23:56
ale smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak