Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Drożdżowy zawijas z parówkami na ostro "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 75 g
mleko 250 ml
jajko 3 szt
cukier 80 g
masło 50 g
olej 25 ml
sól 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyzka
parówka 3 szt
chili 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: " Drożdżowy zawijas z parówkami na ostro "

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski.

Roztapiamy masło.

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy:
Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki.
Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

( Będziemy mogli sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre.
Jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystujmy tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie ).
Krok 1 - " Drożdżowy zawijas z parówkami na ostro " foto
2
Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka z cukrem.

Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiamy ręką.

Gdy już będzie wyrobione dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i olej.

Wyrabiamy ponownie ciasto , tak długo aż będzie odchodziło od ręki.

Dobrze wyrobione formujemy w kulę i przypudrowujemy po wierzchu mąką.

Nakrywamy miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postawiamy ją w ciepłym miejscu.

Od czasu do czasu zaglądamy pod „kołderkę" (nie robimy tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzamy jak dużo ciasto urosło.
Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej.

Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie.

Plecionka:

Parówkę podgotowujemy w wodzie z dodatkiem chili.

Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek.

Układamy na środku parówkę.

Zamykamy ( na bok ).

Rozcinamy ( tak by przeciąc parówkę ) w odstępach ok. 1,5 cm.

Skręcamy kawałki z parówką na prawą i na lewą stronę , tak by tworzyły " choinkę ".

Układamy na blasze wysmarowanej masłem i podsypanej mąką.

Smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
Krok 2 - " Drożdżowy zawijas z parówkami na ostro " foto
3
Pieczemy do suchego patyczka i uzyskania złotego koloru w temp. 160-180C.
Krok 3 - " Drożdżowy zawijas z parówkami na ostro " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 26.03.2014 19:23
super pomysł
sylwia / sytofala 06.10.2012 22:18
wygląda jak macka ośmiornicy :)
halina17 06.10.2012 17:48
Smaczne
ilka_86 06.10.2012 15:45
pyszności:)
Poison1988 06.10.2012 15:23
Super kombinacja! :)
treonina 06.10.2012 15:20
pięknie to wygląda! coś wspaniałego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak