Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z indyka w liściach sałaty rzymskiej podawane z sałatką owocową oraz ryżem jaśminowym
Kroki postępowania
Zaczynamy od przygotowania sałatki, gdyż zajmuje to wbrew pozorom dłuższą chwilę i nie możemy tego zostawić na czas smażenia kotletów, bo zwyczajnie się nie wyrobimy. A do tego kiedy zrobimy ją wcześniej smaki owoców zdążą się ze sobą przegryźć. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale trzeba się nakroić. Banany, kiwi, mandarynki, brzoskwinie kroimy w kostkę, winogrona wystarczy przekroić na połówki. Liczi nie kroiłam, ale też można. Zazwyczaj do tej sałatki dodaję też ananasa z puszki.
Pokrojone owoce polewamy odrobiną soku, który został po brzoskwiniach z puszki, mieszamy i odstawiamy.
500 g mięsa mielonego z indyka przekładamy do miski. Następnie kroimy pół zielonej papryki w bardzo drobną kosteczkę. Podobnie kroimy całą jedną czerwoną cebulę. Wszystko wrzucamy do mięsa. Wbijamy jedno całe jajko. Wsypujemy pół garści bułki tartej oraz tyle samo sera parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku, ziołami do drobiu. Mięso mieszamy ręcznie i wyrabiamy nieduże kotlety.
I tak oto powstał nam pyszny obiad, który nasyci i zadowoli każdego ;)