Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane roladki z indyka z bazylią i suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 4 plastry grubości 1,5 cm
pomidory suszone w zalewie 150 gram
czosnek 2 ząbki
mozarella 250 gram
sól do smaku
pieprz
bazylia 3 łyżki posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane roladki z indyka z bazylią i suszonymi pomidorami

1.mięso płuczemy i osuszamy, następnie rozbijamy (jak na kotlety, najlepiej przy użyciu folii spożywczej aby nie uszkodzić struktury mięsa), oprószamy solą i pieprzem,
2.pomidory drobno kroimy i mieszamy z posiekaną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą pieprzu i trzema łyżeczkami oliwy (tej, w której były pomidory),
3.na płaty mięsa nakładamy pomidorowo-bazyliowy farsz i zwijamy w roladki,
4.roladki układamy w naczyniu żaroodpornym a wierz smarujemy lub skrapiamy oliwą w której były suszone pomidory,
5.naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C, pieczemy około 40 min.
6.po upieczeniu roladki kroimy na grube plastry, przekładamy plasterkami mozzarelli , skrapiamy sosem, który powstał podczas pieczenia i zapiekamy aż ser się delikatnie rozpuści,
7.całość dekorujemy listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 01.12.2012 18:19
wyglądają bardzo apetycznie
Cukiereczek13 10.10.2012 22:44
przepysznie wygląda ;)
manaika 10.10.2012 22:09
rewelacja
kasienka23 10.10.2012 21:29
super wyglądają!
emeslive 10.10.2012 21:08
Rewelacyjne zdjęcie. Potrawa podana bardzo elegancko. Jak dla mnie bomba!
Mariposas 10.10.2012 21:05
wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak