Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pigwa do herbaty

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 łubianka
cukier do pigwy
miód do pigwy

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwa do herbaty

Pigwę płuczemy. Kroimy w plastry. Oczyszczamy z pestkek i układamy do buteleczek/ słoików. Mocno uciekmy pigwę w nich. Do buteleczki dodajemy około 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę miodu. Wstrząsamy i zakręcamy. Czekamy aż powstanie nam w butelce sok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.11.2016 15:53
Właśnie zauważyłam, że w PL ludzie nagminnie mylą pigwę właściwą z pigwowcem japońskim. Pigwa ma duże podłużne owoce nieco podobne do dużych gruszek. Pigwowiec jest drobny i raczej okrągły. Pigwa kwitnie na biało, a pigwowiec na różowo, czerwono, bordowo. Podobnie myli się u nas jaśmin z jaśminowcem.
mic 04.09.2013 19:18
ja tez robie
Piter 31 05.03.2013 09:05
Nie piłem herbaty z pigwą.
Botwinka 11.10.2012 15:48
herbatki z pigwą chętnie bym się napiła
alexxxanderka 10.10.2012 20:40
Uwielbiam :)!
jolanta19 10.10.2012 19:17
też robiłam
TEtalicha 10.10.2012 19:15
dziękuję za jakze cenną uwagę, my w domu mówimy na nie pigwa.
SmacznaPyza 10.10.2012 19:06
owoce, które widać na zdjęciu to raczej pigwowiec japoński a to co innego jednak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak