Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem ze śliwek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 2 kg.
cukier 1 kg.
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: dżem ze śliwek

Śliwki dokładnie myjemy.Drelujemy.Następnie kroimy w ćwiartki.Przekładamy do garnka.Po zagotowaniu śliwek gotujemy je na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Gdy śliwki gotują się już ok.1.5 godz. dodajemy cukier wymieszany z cynamonem.Gotujemy ponownie ok. 1.5 godz.Konsystencja dżemu zależy od czasu ile będziemy gotować śliwki,im dłużej gotujemy tym dżem jest bardziej gęsty.Gorący dżem przekładamy do słoiczków.Zakręcone słoiki stawiamy do góry dnem .Zapasteryzowane zanosimy do spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 12.11.2012 20:51
super
mela25 16.10.2012 08:56
smaczny dżemik
Ewelina47 12.10.2012 21:21
a ja lubię takie słodkie dżemy , do naleśników super
mic 10.10.2012 21:20
świetny dzem,lubie taki.
SmacznaPyza 10.10.2012 19:07
strasznie dużo tego cukru - chyba, że śliwki były wyjątkowo kwaśne
wojtek5 10.10.2012 17:54
slodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak