Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z imbirem na dużą blachę

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 16 g
masło 230 g
jaja 1 szt
żółtko jajek 3 szt
jabłka 1,5 kg
cukier 1/2 szklanki
imbir 2 cm
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z imbirem na dużą blachę

Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy z cukrem i startm imbirem na taką konsystencję jaką lubimy. Ja lubię mus ale z wyczuwalnymi kawałkami. Po ugotowaniu studzimy.

Wymieszać mąkę, cukry i proszek do pieczenia, dodać masło i połączyć. Następnie dodać jajka i ugnieść ciasto. Podzielić je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą (na kruszonkę). Mniejszą wsadzamy do zamrażalnika, a większą wykładamy dużą blachę - ja pod spód użyłam papieru do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a schłodzoną częścią pokrywamy jabłka trząc je na grubych oczkach. Całość lekko posypać cynamonem. Piec w 180-190*C ok. 40-45 min. Smacznego!

Rada: Ja dodatkowo z 3 białek ubiłam pianę z cukrem i wyłożyłam na jabłka, a potem kruszonkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 12.09.2013 19:35
pyszna szarlotka
Anna169Hosz 09.07.2013 08:54
Ale apetyczna!
misia53 08.12.2012 12:57
Pewnie smaczna z imbirem , taka inna...
Aneta41 21.11.2012 18:27
super
Kulinarna Ja 11.10.2012 11:01
Dziękuję :)
Katarzyna47 10.10.2012 21:33
Wspaniała.
emeslive 10.10.2012 12:37
Bardzo fajna, bardzo aromatyczna szarlotka. Doskonałe ciasto na jesień. Podoba mi się ten przepis!
Krakowianka 10.10.2012 12:05
to musi być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak