Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowa chmurka z nutką cynamonu, czyli lodowy sernik miodowy na bazie Mascarpone

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 80 gram
jaja 2 sztuki
serek mascarpone 500 gram
serek waniliowy 175 gram
miód lipowy 100 mililitrów
lody waniliowe 500 mililitrów
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
herbatniki 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa chmurka z nutką cynamonu, czyli lodowy sernik miodowy na bazie Mascarpone

Zmiksuj ciastka digestive w blenderze albo rozbij przy pomocy wałka. Ciastka uprzednio włóż do woreczka, aby nie rozsypać wszystkiego po całej kuchni. Najlepiej jak ciasteczka będą mocno rozdrobnione, wtedy lepiej się rozłożą w formie i sernik będzie ładniej wyglądał.

Podpraż na patelni pokruszone ciastka z masłem. Odłóż je do ostygnięcia na kilka minut. Rozbij 2 jajka, białka odłóż do lodówki i zacznij ubijać serek Mascarpone (500g). W trakcie ubijania dodaj żółtka od jajek. Następnie dodaj serek waniliowy, najlepiej taki z laską wanilii. Jeżeli nie masz takiego gotowego, dodaj laskę wanilii osobno. Ubijaj dalej. Wlej 100ml miodu lipowego i dokładnie wymieszaj. Dołóż 500ml ulubionych lodów waniliowych i wymieszaj. Przelej masę do miski i włóż do zamrażarki aż masa lekko stężeje (ok. 0,5 godz).

Wyłóż masą ciasteczkową spód tortownicy, lecz najpierw wyłóż tortownicę bezbarwną folią spożywczą (tortownica o średnicy 22cm). Odłóż z powrotem do zamrażarki (ok. 0,5 godz.).W tym czasie ubij białka na sztywną masę. Wyjmij masę z mascarpone i szybko połącz z białkami.

Wyjmij tortownicę z zamrażarki i wlej do niej masę serową. Włóż z powrotem do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4 godz.).Jak sernik będzie już zamarznięty posyp cynamonem. Na chwilę przed podaniem wyjmij sernik z zamrażarki i włóż do lodówki. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym.

Smacznego.

Po podaniu sernika włóż go z powrotem do zamrażarki (jeśli ci coś zostanie), aby lody się nie rozpuściły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 15.04.2013 22:02
wygląda b. apetycznie
mirosława4 23.02.2013 16:19
wygląda rewelacyjnie,aż ślinka cieknie :)
agnieszkalider 26.01.2013 16:08
pycha
Kate131 19.01.2013 08:36
pysznosci
Sandra9 14.12.2012 10:42
Herbatniki się różnią ponieważ to jest wina serwisu, nie mogę dodać do składników "digestive" bo mi nie doda przepisu. W sumie to każdy może użyć jakich ciastek chce, przepisów nie trzeba się przecież sztywno trzymać, przynajmniej nie w tym wypadku.
cris04 09.10.2012 22:35
bardzo fajnie prezentuje się ten lodowy sernik .................i również musi smakować wyśmienicie/bez względu na użyte herbatniki/.
SmacznaPyza 09.10.2012 19:35
dlaczego w składnikach są ciastka petit buerre a potem w opisie digestive? to jednak nie to samo....
ilovebake 09.10.2012 17:15
cudny :)
Inal 09.10.2012 16:07
Jej.. wygląda obłędnie.. Chyba w przyszłości wypróbuję przepis.
gosia47-47 09.10.2012 15:28
mniam
iziona 09.10.2012 15:17
Cudowny deser !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak