Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z łopatki wieprzowej

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,7 kg
metka cebulowa 1 sztuka
boczek wędzony 10 dkg
ogórek kiszony 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
sól
kostka mięsna
margaryna do smażenia 1 łyżka
metka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z łopatki wieprzowej

Kroki postępowania

1
Boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony kroimy w kostkę. Mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron. Każdą soli i posypujemy pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą.
Krok 1 - Roladki z łopatki wieprzowej foto
2
Na każdy plastrze układamy farsz: metka cebulowa, tatarska, boczek wędzony, ogórek kiszony i cebula.
Krok 2 - Roladki z łopatki wieprzowej foto
3
Zwijamy roladki, uważając, aby farsz był cały na środku.
Krok 3 - Roladki z łopatki wieprzowej foto
4
Każdą roladkę obwiązujemy zwykłą nitką.
Krok 4 - Roladki z łopatki wieprzowej foto
5
Roladki umieszczamy w brytfanie lub w naczyniu, które można używać w piekarniku i na palniku, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, musztardę, kostkę rosołową i mięsną. Pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny, a potem przekładamy na palnik i następne 2 godziny, lub do czasu, aż roladki będą miękkie. Wszystko zależy od wielkości roladek. Wywar z mięsa używamy do zrobienia pysznego sosu. W szklance mieszamy trochę maki pszennej i trochę ziemniaczanej z wodą, zagęszczamy sos, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę pozostawiamy na palniku, ale nie może zawrzeć, bo sos zrobi się rzadki.
Krok 5 - Roladki z łopatki wieprzowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna23 18.04.2013 13:09
pyszności.
Alex_M 16.04.2013 10:35
pyszne roladki!
RenataZ-et 12.01.2013 21:27
Uwielbiam takie jedzonko, jeszcze z kluskami śląskimi... mniam :)
Monika58 20.11.2012 17:38
smaczne
mela25 17.11.2012 08:30
lubię roladki w każdej postaci
Dorota59 03.11.2012 14:50
smakowite mięsko
STEFANIA 15.10.2012 18:09
pychotka
Rafał10 06.10.2012 08:59
mniam, super obiadek :)
Kikiriki 01.10.2012 18:14
uwielbiam
Poison1988 01.10.2012 15:05
Uwielbiam takie rzeczy :) mogłabym jeść codziennie :)
babajaga1969 01.10.2012 13:19
jak widzę proces tworzenia, to od razu mi smakuje - świetne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak