Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik babuni z masą „Kubusiową”

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
miód 1 szklanka
olej 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 2 opakowania
sok Kubuś 1 litr
galaretka 2 opakowania
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
owoce 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik babuni z masą „Kubusiową”

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier, miód, olej, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Piec każde osobno w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Wykonanie masy:
Odlać 1,5 szklanki kubusia, natomiast resztę soku zagotować z łyżką cukru.
Budynie rozmieszać w odlanym soku i wlać na gotujący się sok, (ciągle mieszając)

Ciepłą masą przekładać piernik.
W między czasie przygotować galaretkę wg przepisu jak na opakowaniu.
Na wierzch piernika ułożyć dowolne owowce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 18.03.2013 22:16
bardzo smacznie wygląda to ciasto, jakby było na zwykłych marchewkach :)
eliza135 03.11.2012 20:54
pysznie wygląda
SmacznaPyza 08.10.2012 18:52
wiem, że jestem czepliwa, ale polecam się :D i dziękuję za wyjaśnienia
Katarzyna40 01.10.2012 12:02
Pyza Smaczna dzięki za uwagę, zapomniałam w składnikach dopisać :) już poprawiłam
halina17 01.10.2012 10:09
Przełożenie fajne ale samo ciasto to nie wiadomo czy jasne czy ciemne , 1 łyżeczka kakao...
SmacznaPyza 01.10.2012 09:50
piszesz "piernik" a przypraw korzennych żadnych.....
agnieszka214 01.10.2012 09:49
ale fajne musze zrobic
Piotr-21 01.10.2012 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak