Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe pole

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1i 2/3 szklanki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
jajko 3 szt
starta marchew 1 szklanka
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
olej roślinny 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Krem:
sok z marchwi 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 125 g
syrop kukurydziany
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe pole

Kroki postępowania

1
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Za pomocą trzepaczki zmieszać olej, cukier, jajka, sok z pomarańczy. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Zmieszać wszystkie składniki, aż się połączą. Dodać startą marchew, zamieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem formy o boku dł. ok 20 cm. Piec ok 1h.
Krok 1 - Marchewkowe pole foto
2
Zagotować 1,5 szklanki soku z marchwi, w pozostałym rozpuścić obie mąki, dodać do gotującego się soku i zagotować, aż zgętnieje. Wyłączyć gaz i dodać masło (ewentualnie dosłodzić do smaku - ja dodałam syropu kukurydzianego) i mieszać do rozpuszczenia się masła. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Marchewkowe pole foto
3
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Można udekorować paskami marchwi i skórki pomarańczowej gotowanej chwilę w syropie kukurydzianym i prażonymi ok 5 min w gorącym piekarniku.
Krok 3 - Marchewkowe pole foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 01.10.2012 17:20
marchewka z pomarańczą brzmią kusząco ;)
Magula 01.10.2012 10:38
fajny przepis
Misiabe 30.09.2012 23:37
pięknie wygląda!
Pola5 30.09.2012 21:42
Na pewno zdrowe i pyszne te łakocie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak