Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka porowo-szynkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 900 gram
pory 500 gram
masło 70 gram
szynka wędzona 500 gram
mąka 2 łyżki
mieszanka suszonych ziół 1 łyżeczka
mleko 300 ml
sól
pieprz
cheddar 85 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka porowo-szynkowa

Zagotowałam wodę w czajniku.Obrałam i pokroiłam w kostkę ziemniaki,przełożyłam do garnka i dodałam soli.Zaparzyłam wrzątkiem i gotowałam pod przykryciem 10 minut do miękkości. Pory pokroiłam w talarki,opłukałam oraz osuszyłam.Rozpuściłam 25 g masła na patelni.Smażyłam pory 6-8 minut ,często mieszając aż stały się miękkie. Rozgrzałam grill do wysokiej temperatury.Z szynki odkroiłam skórkę i pokroiłam mięso w kostkę.Rozpuściłam 15gram masła w naczyniu żaroodpornym o średnicy ok 25 cm. Smażyłam szynkę,5 minut często mieszając.Starłam ser, i odstawiłam.Wsypałam mąkę oraz zioła do naczynia żaroodpornego.Wymieszałam i smażyłam 1 minutę.Wlałam mleko,mieszając doprowadziłam do wrzenia.Dorzuciłam ser.Gdy się rozpuścił dodałam pory.Doprawiłam do smaku.Odlałam i utłukłam ziemniaki,dodając do nich czarny pieprz,resztę masła i 1-2 łyżki mleka.Ułożyłam łyżką ziemniaki na szynce.Zapiekałam potrawę około 2-3 minut aż zrumieniła się z wierzchu.Podawałam od razu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak