Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z czerstwego chleba

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb 300 g
mleko 300 ml
jajko 3 szt.
żółty ser 80 g
cebula 1 duża
musztarda 1 łyżka
płatki owsiane 4 łyżki
kasza manna 2 łyżki
płatki owsiane do panierowania
majeranek 1 łyżeczka
Piepra kolorowy - młynek do smaku
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
olej do smażenia
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z czerstwego chleba

Chleb powinien być czerstwy (3-4 dniowy), ale nie suchy.
Pokroić chleb w dość cienkie kromki, a następnie w drobną kosteczkę.
Przełożyć do miski i wlać mleko, dodać jajka - wymieszać i pozostawić na 20 minut do spęcznienia.
Do masy dodać drobno utarty żółty ser, musztardę, posiekaną i zrumienioną cebulę, majeranek, lubczyk, pieprz i kucharka.
Masę wyrobić, a następnie dodać grysik i płatki owsiane - wymieszać i pozostawić na kolejne 20 minut do spęcznienia.
Z masy formować średniej wielkości kotleciki, panierować w płatkach owsianych i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Podawać z surówkami lub dowolnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak