Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone z warzywami, czyli papryką, marchewką, porem, natką pietruszki. Idealne urozmaicenie popularnych i tak lubianych mielonych.
Kotlety mielone z warzywami możecie zrobić z mięsa drobiowego lub mieszanego z wieprzowiną.
Innymi warzywami, które będą pasowały do kotletów mielonych to: dynia, cukinia, czy bakłażan.
Pamiętaj, żeby warzywa dobrze osączyć z nadmiaru wilgoci, aby nie zrobiły kotletom mielonym zbyt wilgotnego wnętrza.
Kroki postępowania
Marchewkę, pietruszkę obrać zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Paprykę pokroić w małą kostkę, pora przepołowić wzdłuż na
pół, opłukać i pokroić wzdłuż na paski. Wszystkie warzywa poddusić
na rozgrzanej margarynie.
Zimne warzywa połączyć z mięsem mielonym, wyciśniętym czosnkiem, jajkami, natką pietruszki. Doprawić do smaku przyprawami. Wszystko wymieszać.
Uformować kotlety i kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu.
Podawać np. z ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną lub z ziemniakami z wody i surówkami, sałatkami lub buraczkami.