Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowaty serniczek na zimno

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 90 gram
mleko 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
czekolada mleczna 1 tabliczka
bezy 8-10 sztuk
twaróg 1/2 (mielony)
herbatniki czekoladowe 180 kruche

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowaty serniczek na zimno

Kroki postępowania

1
Ciastka mocno rozkruszyć.
Krok 1 - Piegowaty serniczek na zimno foto
2
Masło roztopić i przestudzić.
Krok 2 - Piegowaty serniczek na zimno foto
3
Roztopione masło wlać do rozkruszonych ciastek i wymieszać.
Krok 3 - Piegowaty serniczek na zimno foto
4
Bezy rozkruszyć, dodać do ciastek.
Krok 4 - Piegowaty serniczek na zimno foto
5
Wszystko wymieszać, przełożyć do średniej tortownicy, docisnąć do dna, schłodzić w lodówce.
Krok 5 - Piegowaty serniczek na zimno foto
6
Żelatynę namoczyć w zimnym mleku. Jak napęcznieje, rozpuścić ją (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki na pełną moc), przestudzić.
Krok 6 - Piegowaty serniczek na zimno foto
7
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 7 - Piegowaty serniczek na zimno foto
8
Dodać do niej cukier puder i twaróg, dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Piegowaty serniczek na zimno foto
9
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 9 - Piegowaty serniczek na zimno foto
10
Dodać ją do masy z twarogiem. Dodać też roztopioną, jeszcze ciepłą żelatynę.
Krok 10 - Piegowaty serniczek na zimno foto
11
Dokładnie wymieszać.
Krok 11 - Piegowaty serniczek na zimno foto
12
Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię. Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin).
Krok 12 - Piegowaty serniczek na zimno foto
13
Przed podaniem zdjąć z ciasta obręcz tortownicy. Ciasto dowolnie udekorować.
Krok 13 - Piegowaty serniczek na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.01.2014 13:02
apetyczny, zjadłabym kawałeczek :)
Sroczka 30.11.2013 19:24
Ależ ten serniczek pysznie się zapowiada.
fotoviderek 19.08.2013 07:21
Świetnie wygląda, nie mówiąc o smaku - pycha :)
BeataJ 03.10.2012 20:22
śliczny i z pewnością przepyszny :)
Poison1988 03.10.2012 15:18
Ale piękny piegusek :) I przepis warty wypróbowania :) super!
Andysz 03.10.2012 14:36
na pewno smaczne ;)
rjustysia 03.10.2012 10:32
Bardzo chętnie zrobię taki serniczek, szczególnie kusi mnie ten bezowy spód :)
Cukiereczek13 03.10.2012 09:40
wygląda wspaniale ;) świetny pomysł :)
Beatris 03.10.2012 09:30
Polecam! Zrobiłam go na niedzielę, ale już w sobotę wieczorem większość zniknęła. Mój syn nie mógł się powstrzymać, tak mu smakował.
KasiaK90 03.10.2012 09:19
fantastyczny:) muszę zrobić na weekend:) biore do siebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak