Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z borówkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier do wypieków 300 g
białko 6 szt
biały ocet winny 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
śmietan fix 1 szt
cukier puder do smaku
borówki 2 opakowania
deser 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z borówkami

Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania dodajemy cukier, następnie mąkę i ocet. Gdy nasza piana już jest gotowa wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Następnie blachę wykładamy pergaminem i naszą gotową pianę. Kiedy piekarnik jest nagrzany, wkładamy do niego naszą gotową masę i pieczemy przez 5 min w 180 C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy ją około dwóch godzin. Gdy chcemy sprawdzić czy nasza beza jest gotowa, możemy wsadzić patyczek. Powinna być z wierzchu chrupiąca a w środku delikatnie wilgotna oraz idealnie odchodzić od pergaminu. Po wyjęciu z piekarnika bezę odstawiamy na około 30 minut, aby wystygła. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix i odrobinę cukru pudru. Gdy bita śmietana jest już gotowa, wykładamy ją na naszą beze i dekorujemy ją borówkami. Po czym odstawiamy ją na około godzinę czasu do lodówki. Potem możemy zacząć ją konsumować. Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 03.10.2012 13:30
ale mam ochotę
Krakowianka 03.10.2012 07:57
bajeczna!! uwielbiam bezy !!!
K&J 02.10.2012 22:26
mega
octo 02.10.2012 22:22
uwielbiam beze:)
Adamorek 02.10.2012 22:05
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak