Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

głowka kapusty 1 sztuka
ziemniaki 1 kilogram
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
jajko 1 sztuka
masło 4 łyżki
sól
pieprz
grzyby 1/2 kilogram
cebula 1 sztuka
smietana 18% 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną wodą, wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli. gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście. Aby liście łatwiej odchodziły wlewamy do głąba kapusty łyżeczkę oleju.
Krok 1 - Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym foto
2
Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i nadal podsmażamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Następnie dodajemy do nich 1 jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem; doprawiamy solą, pieprzem ja dodaję łyżkę przyprawy maggi. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy 3 łyżkami masła. Tak przygotowane gołąbki dusimy ok. 2/3 godz. pod pokrywką, w niskiej temperaturze – 150 stopni Podajemy polane sosem grzybowym.
Krok 2 - Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym foto
3
Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, następnie dodajmy pokrojone w plasterki grzyby i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, około 30 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz.
Krok 3 - Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 12.12.2012 09:19
pyszne
adamekpa 25.09.2012 13:36
super:)
angelika14 25.09.2012 13:01
takich jeszcze nie robiłam i nie jadłam, ciekawe jak smakują
ilka_86 25.09.2012 13:00
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak