Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 50 dag
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
POMIDORY MIESISTE 6 szt
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
żółty ser 30 dag
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy tuńczyka i ciągle mieszając smażymy ok. 5 min. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do tuńczyka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. Podsmażamy na małym ogniu ok. 10 min. Do dużego naczynia /miski lub garnka/ wrzucamy makaron, dodajemy sos oraz część startego żółtego sera i dokładnie mieszamy. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 170 stopni C przez ok. 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 23.09.2012 18:31
świetna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak