Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

moja szarlotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier brązowy 14 łyżek
cukier waniliowy
cynamon 4 łyżki
śmietana 1 łyżka
żółtko jajek 1
cukier 1/4 szklanki
masło roślinne 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: moja szarlotka

Jabłka obieramy i usuwamy środki, kroimy w plasterki. Mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier, żółtko jaja razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Surowe jabłka układać warstwami na cieście, posypać brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym. Zetrzeć na tarce resztę ciasta i posypać nim jabłka. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak