Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą śmietanowo-malinową
Przekładamy ciasto do formy, w której wysmarowany jest sam spód. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.W temp.180 stopni pieczemy aż wierzch ładnie, lekko zbrązowieje, około 25 minut. Upieczony biszkopt, studzimy w otwartym piekarniku.
Biszkopt przekrajamy od góry wzdłuż na pół, aby powstały dwa równe półksiężyce. Z każdego kawałka(obok miejsca przekrojenia) odkrajamy po około 1 cm pasku ciasta(przyda się nam na kruszonkę). Dwie połówki ciasta przekrajamy w poprzek aby utworzyć dwa placki. Tak powstałe 4 kawałki biszkoptu nasączamy wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
Masa.Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy spęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładanie rozcieramy. Śmietanę ubijamy i pod koniec powoli, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Ciągle miksując dodajemy powidła.
Placki z biszkoptu przekładamy masą. Ustawiamy pionowo. Zostawiamy trochę masy na pokrycie wierzchu. Kawałki ciasta który odkroiliśmy rozdrabniamy palcami i mieszamy w miseczce z różnego rodzaju posypkami. Posypujemy nimi wierzch lekko dociskając. Przechowujemy w lodówce.