Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa curry z dynią i ciecierzycą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
bulion drobiowy 1,2 l
dynia 600 g
ciecierzyca 300 gotowana
cebula 1 siekana
jogurt gęsty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa curry z dynią i ciecierzycą

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy przez 5 minut, często mieszając. Następnie dodajemy curry, podsmażamy przez kolejną minutę cały czas mieszając.
2. Połowę ciecierzycy rozgniatamy widelcem. Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz rozgniecioną soczewicę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałą ciecierzycę. Do każdej porcji dodajemy po łyżce jogurtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 09.11.2012 17:34
uwielbiam takie smaki :)
rjustysia 22.10.2012 11:51
Bardzo chętnie spróbuję takiej zupy, mam akurat dynię przeznaczoną na zupę, tylko szukałam na nią dobrego przepisu. W połączeniu z ciecierzycą może być bardzo sycąca.
pestka 04.10.2012 21:06
A ja zastanawiałam się co wymyślić z dyni - teraz już wiem
czekoladka_m 28.09.2012 16:44
Jak zwykle u Ciebie niezwykłe smaki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak