Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z wiśniami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jaja 2 sztuki
mleko 1 szklanka
ocet 0,5 łyżeczki
margaryna 7 dag
dżem wiśniowy 250 ml
sól 1 szczypta
wiśnie 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z wiśniami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miseczki. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i letnie mleko. Odstawiamy aż zaczyn wyrośnie. W tym czasie rozpuszczamy margarynę i studzimy ją. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, jaja zmiksowane z pozostałym cukrem, margarynę, sól i ocet. Wyrabiamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę lub mleko. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je, smarujemy dżemem lub układamy na nim wiśnie.
Krok 1 - Drożdżowe z wiśniami foto
2
Następnie ciasto zwijamy w rulon, który układamy w blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu pieczemy przez około 45 minut w temp. 170 stopni.
Krok 2 - Drożdżowe z wiśniami foto
3
Smacznego :)
Krok 3 - Drożdżowe z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.08.2014 13:15
Zapomniałam o drożdżach. Dodajemy ich około 2 dag.
olkaaa 26.02.2014 07:49
zapowiada się smakowicie
IKrakowianka 20.10.2012 19:47
Pycha!
Iwusia 10.10.2012 23:13
wspaniałe ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak