Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki z jabłkami i cynamonową polewą
Do przesianej mąki (2 szkl ) dodajemy cukier (2 łyż), sól, pokrojone na drobne kawałki zimne masło, jajko oraz mleko (2 łyż). Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w malutką kostkę, zalewamy sokiem z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło (14 g) i dodajemy pokrojone jabłka oraz cukier 1,5 łyż). Dusimy ok. 5-10 min. na lekkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia posypanym dosyć obficie mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm, następnie wycinamy prostokąt o wym.10 x 17 cm. Na jednym z końców nakładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy drugim końcem ciasta. Dociskamy wszystkie boki widelcem, zanurzanym w mące. Wierzch ciasta przekłuwamy w paru miejscach widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25-30 min. do lekko złotego koloru.
Składniki na polewę (cukier puder, mleko, cynamon ) łączymy w garnuszku i podgrzewamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Polewamy ostudzone ciastka i obsypujemy lekko cukrem. Smacznego.Więcej na www.ilovebake.pl