Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z porów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
cebula biała 1 sztuka
bulion warzywny 1,5 litr
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
masło 3 łyżki
śmietana 4 łyżki
majeranek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z porów

Bulion -oczywiście warzywny- przygotowałam sama ze świeżych warzyw, ale można też użyć kostki albo koncentratu.

Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek. Na tak przygotowanym tłuszczu podsmażamy pory pokrojone w cienkie krążki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko kilkanaście minut, do miękkości ziemniaków. Miksujemy dokładnie na gładki krem, dodajemy śmietany.

Jeśli chcecie mieć pewność że krem będzie odpowiednio gęsty, tuż przed miksowaniem należy odlać nieco płynu z zupy. Zmiksować, po czym dolewać odłożony płyn do chwili uzyskania oczekiwanej gęstości.

Podawać gorący. Można dodać prażone migdały lub pestki dyni albo jak kto woli groszek ptysiowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roksana1 19.09.2012 21:10
mniam:)
gusia1000 19.09.2012 12:59
Pycha.
Betka 19.09.2012 12:45
mmm super!;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak