Przepis i sposób przygotowania na: Krem z porów
Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek. Na tak przygotowanym tłuszczu podsmażamy pory pokrojone w cienkie krążki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko kilkanaście minut, do miękkości ziemniaków. Miksujemy dokładnie na gładki krem, dodajemy śmietany.
Jeśli chcecie mieć pewność że krem będzie odpowiednio gęsty, tuż przed miksowaniem należy odlać nieco płynu z zupy. Zmiksować, po czym dolewać odłożony płyn do chwili uzyskania oczekiwanej gęstości.
Podawać gorący. Można dodać prażone migdały lub pestki dyni albo jak kto woli groszek ptysiowy.