Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy pasztet z papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 1kg
serca drobiowe 400 gram
papryka 1sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat wg uznania
cebula 1 sztuka
marchewka 1sztuka
czosnek do smaku
Majeranek suszony Prymat wg uznania
olej 10 łyżek
jajko 3-4
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna
natka pietruszki mały pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet z papryką

Kroki postępowania

1
*wątróbkę i serca (mogą być żołądki) i przepuścić przez maszynkę
*dodać czosnek, kucharek, pieprz, sól i majeranek i ostawić na noc do lodówki
*następnie dodać rozdrobnioną cebulę, paprykę, natkę pietruszki
*jeszcze raz doprawić, aby uzyskac dość intensywny smak
*dodać żółtka, wmieszać
*zagęścić wg uznania bułką tartą
*na koniec wmieszać pianę z ubitych białek
Krok 1 - Domowy pasztet z papryką foto
2
*wyłożyć masę do długiej keksówki (ok. 40cmx10cm)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
*całość trochę uroście dzięki pianie
Krok 2 - Domowy pasztet z papryką foto
3
*z takiej porcji wychodzi sporo pasztetu, piekłam całość około 2 godz.
*aby zbyt mozno nie przypiec wierzchu, przez godzine na foremce umocowałam folię aluminiową
Krok 3 - Domowy pasztet z papryką foto
4
*pasztet po upieczeniu można kroić lub smarować na chlebie

Smacznego!!!
Krok 4 - Domowy pasztet z papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 30.09.2012 10:42
dobre :)
Rafał10 19.09.2012 08:44
domowy pasztecik jest najlepszy i przynajmniej wiadomo co w nim jest :)
adelajda 19.09.2012 08:00
ja robię ze śliwką !
jasiek 19.09.2012 00:35
dobry pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak