Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia z alkoholem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 3 szt
cukier 0,75 szklanki
brandy 1 kieliszek do wina
sól do smaku
dynia 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z alkoholem

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miękki miąższ z pestkami. Pozostałą część dyni kroimy w kostkę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu 15 min. Cytryny dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Jedną cytrynę kroimy w kostkę /pestki odrzucamy/ a z pozostałych wyciskamy sok. Cytrynę i sok z cytryny dodajemy wraz z cukrem i solą do dyni. Gotujemy do czasu aż dynia prawie zacznie się rozpadać. Wlewamy alkohol,delikatnie ale dokładnie mieszamy i gorącą przekładamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak