Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Budyniowiec z jabłkami "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
cukier 1,5 szkl
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 1 łyżka
budyń śmietankowy 2 op
mleko 3/4 l
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: " Budyniowiec z jabłkami "

Jabłka obieramy, trzemy na dużych oczkach.

Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 3/4 l. mleka z pół szklanki cukru.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Masło trzemy na puszystą masę ze szklanką cukru i żółtkami.

Ucierając powoli wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy śmietanę i ubitą pianę , delikatnie mieszamy.

Na wyłożonej pergaminem blasze układamy 3/4 ciasta i posypujemy bułką tartą.

Układamy jabłka , rozsmarowywujemy budyń.

Przykrywamy resztą ciasta.

Pieczemy 50 minut w 180'C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.08.2014 08:51
smaczne to ciasto
agnieszka214 09.05.2013 19:26
zawsze lubei ciasta z owocami
rjustysia 26.09.2012 10:10
Wygląda rewelacyjnie!
KasiaK90 24.09.2012 09:07
pycha
Wiesława1 22.09.2012 17:49
Lubię takie ciasta
Marta1986 22.09.2012 16:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak