Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada malinowa z kremem z mascarpone

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone 250 g
syrop malinowy do smaku
dżem malinowy 3-4 łyżki
maliny świeże
cukier waniliowy 2 op.
śmietana 30% 300-350 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder do posypania
jajko 5 dużych
cukier puder 1/2 szkl.
mąka 2/3 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada malinowa z kremem z mascarpone

KREM:
~~~~~

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Mascarpone utrzeć z syropem i dżemem malinowym.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zmiksować z twarożkiem oraz bitą śmietaną.


BISZKOPT:
~~~~~~~~~

Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier i zmiksować - włożyć żółtka i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zmiksować.
Ciasto wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 15-170*C.
Odwrócić upieczony biszkopt na rozłożoną ściereczkę, ostrożnie oderwać papier i zwinąć w rulon.
Pozostawić do ostygnięcia nawet na całą noc.


Kremem posmarować roladę, poukładać świeże maliny i zwinąć w rulon.
Zawinąć w arkusz folii spożywczej i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 30.09.2012 08:38
wspaniałe ciasto
Habibi 22.09.2012 19:40
Temp. pieczenia oczywiście 165-170*C ... komputer zjadł mi cyferkę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak