Przepis i sposób przygotowania na: Rolada malinowa z kremem z mascarpone
~~~~~
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Mascarpone utrzeć z syropem i dżemem malinowym.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zmiksować z twarożkiem oraz bitą śmietaną.
BISZKOPT:
~~~~~~~~~
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier i zmiksować - włożyć żółtka i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zmiksować.
Ciasto wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 15-170*C.
Odwrócić upieczony biszkopt na rozłożoną ściereczkę, ostrożnie oderwać papier i zwinąć w rulon.
Pozostawić do ostygnięcia nawet na całą noc.
Kremem posmarować roladę, poukładać świeże maliny i zwinąć w rulon.
Zawinąć w arkusz folii spożywczej i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.