Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka z nutką szałwi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 60 dag
wędzony boczek 8 plastrów
cebula czerwona 1 szt
pieczarki 8 szt
białe wino 0,5 szklanki
czosnek 3 ząbki
oliwa 6 łyżek
skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
szałwia 5 gałązek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka z nutką szałwi

Filety opłukujemy, osuszamy i kroimy na 8 kotlecików. Wino mieszamy z oliwą, przecisniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Kotlety zanuzamy w powstałej marynacie i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na każdym kotleciku układamy krążek cebuli, pieczarkę, gałązkę szałwi i ciasno zawijamy paskiem boczku i na koniec spinamy wykałaczką. Tak przygotowane kotleciki układamy w natłuszczonej brytfannie, podlewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 stopni C. W czasie pieczenia mięso często polewamy marynatą a w połowie pieczenia kotleciki odwracamy na drugą stronę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak