Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto do pizzy 30 cm
szynka serrano 10 dag
ser żółty 13 dag
oliwki zielone 3
oliwki czarne 5
keczup łagodny 2 łyżki
sos chili 2 łyżki
suszone pomidory 5
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano

Kroki postępowania

1
Ciasto przygotowuję wg przepisu „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/243295/ciasto-na-pizze-pikantne.html”.
Krok 1 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto
2
Ser żółty ścieram na tarce jarzynowej.
Krok 2 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto
3
Keczup mieszam z sos chili z ananasem.
Krok 3 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto
4
Dodaję jeszcze zioła prowansalskie i tak przygotowanym sosem smaruję ciasto do pizzy.
Krok 4 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto
5
Posypuję żółtym serem.
Krok 5 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto
6
Układam plastry szynki serrano (tłustą ramkę z szynki wycinam). Posypuję pokrojonymi w kawałki oliwkami oraz suszonymi pomidorami.
Krok 6 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto
7
NA koniec posypuję jeszcze odrobiną sera w wierzchu.
Krok 7 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto
8
Tak przygotowaną pizzę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piekę 13 minut. Smacznego.
Krok 8 - Pizza na pikantnym cieście z szynka serrano foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 11.02.2013 21:18
musi być pyszna
pacpaw 20.11.2012 21:15
u mnie ciasto najdłużej było około 2 miesięcy w zamrażalce. Pizza w smaku nie odbiega mocno od tej robionej na cieście świeżym. Drożdże w mrozie po prostu "zasypiają". Po wyjęciu z zamrażalki normalnie rosną. Dodam, że wszystkie pizze jakie robię są na cienkim cieście.
karolcia_zip 20.11.2012 20:55
pacpaw: rzeczywiście dobry pomysł w mrożeniem ciasta do pizzy, tylko czy przez mrożenie ciasto ponownie urośnie po rozmrożeniu? nie wpłynie to negatywnie na drożdże? ile czasu takie ciasto może być w zamrażalniku?
aginaa 13.09.2012 19:45
fajne
artur7 13.09.2012 18:26
już bym zjadł
Jolanta_P-S 13.09.2012 16:41
Ty to wiesz co jest dobre.
Andysz 13.09.2012 09:54
mniam rewelacyjna;)
adelajda 12.09.2012 21:37
apetyczna !
pacpaw 12.09.2012 21:27
@Mysiunia zamrażaj może ciasto. Ja tak zawsze robię. Przed wyjściem do pracy wyciągam ciasto z zamrażalki. Wtedy przygotowanie pizzy skraca się praktycznie tylko do czasu pieczenia.
ziutula
ziutula 12.09.2012 21:24
Twoja pizza mega pyszna...
Mysiunia 12.09.2012 21:19
ojj dawno już nie robiłam pizzy, a w najbliższym czasie nie mam na nią czasu, bo zbyt późno wracam do domu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak