Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gorąca przystawka z bakłażana

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mozzarella z bawolego mleka 1 kula
dojrzałe pomidory 2 sztuki
oliwa 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
bakłażan 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca przystawka z bakłażana

1. Bakłażana, pomidory i mozzarellę tniemy na plastry o grubości ok. 1 cm. Bakłażana podsmażamy na oliwie aż się lekko zrumieni.
2. W małej żaroodpornej foremce (dla każdej osoby oddzielnie) układamy piramidkę: plaster pomidora, plaster sera, plaster bakłażana (w sumie dwie warstwy). Całość lekko posypujemy solą, suszoną bazylią i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
3. Jeśli pomidory są bardzo wodniste na spód można podsypać nieco bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 18.10.2012 23:15
mmmmm pycha
Marta1986 12.09.2012 15:47
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak